DOPRAVA ZDARMA

Materiál, konstrukce a výška matrace

material-konstrukce-matrace-ospaly-medved
 
Typy matrací

 
Pružinové matrace 

Pružinové matrace se v českých domácnostech vyskytují od nepaměti a stále jsou velmi oblíbené. Jejich konstrukce prošla zásadním vývojem a dnes již nečekejte vyskakující péra z matrace. 

Pružinové matrace, které nabízí Ospalý Medvěd, obsahují pružiny v taštičkovém uložení. U tohoto typu je každá pružina zašitá zvlášť v textilním sáčku, což umožňuje dokonalou oporu páteře i jednotlivých částí těla a můžete si být jisti, že pružiny vás už tlačit do zad nebudou! Neopomenutelnou výhodou pružinových matrací je jejich vzdušnost, což umožňuje uložení na pevných deskách nebo roštech. Naopak nadměrným ohýbáním by se pružinová matrace mohla poškodit.

Co se týče tuhosti, pružinové matrace se většinou řadí mezi tužší matrace. 

 

Latexové matrace

Latexové matrace jsou vyrobeny ze směsi přírodního a syntetického latexu (někdy nazývaného také kaučuk). Jsou charakteristické svou odolností a prodyšností, kterou zajišťují odvzdušňovací kanálky. Jsou to většinou měkčí matrace,  díky jejich elasticitě zajistí dokonalé kopírování tvaru těla. 

Ideálním podkladem je lamelový polohovací rošt, který zároveň umocní jejich ortopedické vlastnosti. Komfortní latexové matrace poskytují tvarovou stálost a dlouhou životnost. A vždy zaručují výtečné antialergické vlastnosti.  

 

Pěnové matrace 

Pěnové matrace jsou v dnešní době nejrozšířenějším typem. Na jejich výrobu se používá několik typů pěn, které je možné vzájemně kombinovat. Tímto výrobním procesem lze docílit zajímavých výsledných vlastností matrace. Jednou z výhod pěnových matrací je možnost použití se všemi typy roštů. Ohýbání matrace u tohoto typu nevadí. Díky pórům v pěně je lze snadno odvětrávat. Mezi pěnové matrace patří i zdravotní a ortopedické matrace, které poskytují oporu páteři a při problémech se zády jsou neocenitelným pomocníkem.

  • PUR (polyuretanová) pěna - odolná, elastická, tvarovatelná pěna, jedna z nejčastěji používaných. Může mít různé stupně tuhosti a vyznačuje se dlouhou životností. PUR pěnu můžete znát pod názvem Molitan.

  • HR (studená) pěna - vyrábí se pomocí vody za studena, proto je nazývána studená. Její buňky jsou rozestoupeny dál od sebe než u PUR pěny, díky čemuž je pevnější a poskytuje vyšší prodyšnost, ventilaci, tvarovou stálost a životnost. Oproti PUR pěně je tužší a často se kombinuje v matracích s anatomickými zónami s dalšími materiály.

  • Paměťová (viscoelastická) pěna - speciální typ pěny, která reaguje na lidské teplo a podle toho mění svou tuhost. Při kontaktu s Vaším tělem se mu krásně přizpůsobí a okopíruje ho. Je vhodná pro lidi trpící zdravotními problémy, citlivé nebo starší osoby. Minimalizuje koncentraci tlaku na ramenou a bocích, krásně rozloží váhu celého těla a zmírňuje bolest zad.

  • Bio pěna - je vyrobena z přírodních materiálů a olejů, má zvýšené antibakteriální a antialergické vlastnosti. Elastická a velmi odolná pěna s ortopedickými vlastnostmi.

 

Konstrukce matrace

  • Sendvičové matrace - jsou obvykle konstruovány z více vrstev různých materiálů pro dosažení nejlepších výsledků. Obvykle mají na každé straně různou tuhost, takže jednoduchým otočením matrace získáte jiný pocit ležení.

  • Ortopedické matrace - tvrdší matrace poskytující dostatečnou oporu páteři, zajišťují vhodné rozložení váhy.

  • Zdravotní matrace - tzv. dekubitní matrace jsou určeny pro osoby dlouhodobě upoutané na lůžko. Pomáhají zabraňovat proleženinám.


Anatomické zóny
jsou dalším kritériem, které je dobře při výběru zohlednit. Vaše nohy, kyčle, ramena, krk i hlava vyžadují jinou oporu - zónování umožňuje jednotlivým částem těla rozložit váhu na matraci. Čím více zón, tím lépe se matrace přizpůsobí Vašemu tělu.

 

Výška matrace

Existuje několik důvodů, proč výrobci nabízejí matrace o různých výškách.

  • Vyšší matrace usnadňující vstávání, protože tím zvyšují efektivní výšku postele. To je vhodné nejen pro seniory.

  • Vyšší matrac lépe odolávají každodennímu tlaku a jsou pohodlnější.

  • Pokud máte nadváhu, tak právě matrace s větší výškou jsou vhodné pro Vás



  

Další článek

ceny-matrace-ospaly-medved

Cena matrace - vyplatí se zainvestovat?