DOPRAVA ZDARMA

Tuhost matrace vs. Vaše hmotnost

jak-vybrat-spravnou-tuhost-matrace-ospaly-medved

Tuhost matrace vs. Vaše hmotnost

Zvolit si správnou tuhost matrace je pro zdravý spánek základ. Vaše tělo potřebuje od matrace správnou oporu. Příliš měkká matrace se Vám podvolí a i když bude pohodlná, z dlouhodobého hlediska to nebude vhodné pro zdravý spánek. Naopak, pokud budete mít příliš tuhou matraci, bude mít Vaše tělo sice dostatečnou oporu, ale o pohodlném spánku nemůže být řeč.

Tuhost matrace se obvykle udává na stupnici 1 - 10, kde jednička je nejměkčí a 10 nejtvrdší. Výběr matrace by měl být skutečně individuální, rozhoduje o tom nejen pohlaví, věk, Váš zdravotní stav, ale i Vaše hmotnost.

  • Matrace s tuhostí 1-2 - velmi měkké matrace, které se velmi dobře přizpůsobí Vašemu tělu. Lidé s nižší váhou se ní vyspí pohodlně, naopak pro lidi s vyšší hmotností nejsou vhodné.

  • Matrace s tuhostí 3-4 - středně měkké matrace, které budou vyhovovat širokému spektru uživatelů. Hodí se pro spánek na boku a při střídání poloh.

  • Matrace s tuhostí 5-6 - středně tuhé matrace. Tyto matrace jsou pocitově pevnější, dodávají tělu pocit dostatečné opory, nebudou se až tak prohýbat a jsou vhodné hlavně pro muže a děti. Matrace jsou rovněž vhodné pro všechny polohy spánku.

  • Matrace s tuhostí 7-8 - tuhé matrace, jejich přizpůsobivost je minimální a jsou vhodné pro osoby s nadváhou, příp. pro dlouhodobě nemocné, pro které by byla měkká matrace nepohodlná.

  • Matrace s tuhostí 9-10 - velmi tuhé matrace vhodné pro lidi se zdravotními problémy a s vysokou nadváhou.


Samostatnou kapitolou jsou oboustranné matrace s různou tuhostí stran. Jsou výhodné v tom, že tuhost / měkkost si můžete zvolit pouhým otočením matrace. Tyto matrace jsou ideální pro partnery.

 

 

Další článek

material-konstrukce-matrace-ospaly-medved

Materiál, konstrukce a výška matrace