DOPRAVA ZDARMA

Jak vybrat správnou matraci?

jak-vybrat-matraci-tip
 
6 základních kroků, které vám poradí se základním výběrem. Správná matrace je investice do vašeho spánku, který je základem pro vaše fyzické i duševní zdraví.
 
 

1. Stáří matrace 

Na životnost matrace se můžeme dívat z dvou stran - z mechanické a hygienické. Některé matrace jsou vyrobeny z materiálů a pěn, které jsou skutečně odolné, takže jejich mechanická životnost může být dlouhá, klidně i přes deset let. Na druhou stranu ale nelze na jedné matraci spát tolik let - člověk počas spánku vypotí průměrně litr potu, takže i navzdory pravidelné údržbě lůžko po takové době nebude hygienické. Proto se doporučuje měnit matraci vždy jednou za několik let

  • Je vaše současná matrace starší 8-mi let?
  • Jsou v ní citelné vyležené důlky
  • Máte potíže se spánkem nebo bolestmi zad nebo krku?

Pak je správný moment na její výměnu. Není čas otálet, začněte vybírat novou matraci, která bude řešením vašich problémů.

 
 


 Číst více: 
 

kdy-vymenit-matrace

Kdy vyměnit matraci?

 

2. Tuhost matrace

Zvolit si správnou tuhost matrace je pro zdravý spánek základ. Vaše tělo potřebuje od matrace správnou oporu. Příliš měkká matrace se Vám podvolí a i když bude pohodlná, z dlouhodobého hlediska to nebude vhodné pro zdravý spánek. Naopak, pokud budete mít příliš tuhou matraci, bude mít Vaše tělo sice dostatečnou oporu, ale o pohodlném spánku nemůže být řeč.

Tuhost matrace vybírejte podle své hmotnosti - osoby s nižší hmotností ocení spíš měkčí matrace. Naopak osoby s vyšší hmotnosti využijí matrace tužší, protože jim poskytnou potřebnou oporu.

 


 Číst více: 
 

jak-vybrat-spravnou-tuhost-matrace-ospaly-medved

Tuhost matrace vs. Vaše hmotnost

 

 

3. Materiál a typ matrace 

 

Pružinové matrace
Historicky dobře známé, poskytují vynikající oporu těla a páteře a jsou hodně vzdušné. Pružinové jádro se často kombinuje s ostatními materiály, jako např. paměťová pěna. Vhodné uložení je na roštech a pevných deskách. Ohýbáním by se pružinová matrace mohla zničit.

Latexové matrace 
Vynikají vysokou odolností, tvarovou stálostí, a mají antialergické vlastnosti. Jejich elasticita zajistí dokonalé kopírování tvaru těla. Ideální podklad je lamelový rošt pro umocnění ortopedických vlastností.

Pěnové matrace 
V současnosti nejrozšířenější, dají se dobře odvětrávat, polohovat a kombinací různých typů pěn lze získat zajímavé výsledky. Jejich výhodou je, že se dají použít na všechny typy roštů a nevadí jim polohování.

 

 

 Číst více:   

material-konstrukce-matrace-ospaly-medved

Materiál, konstrukce a výška matrace

 

 

4. Poloha při spánku 

Spíte na boku?
Pokud spíte na boku, hledejte ideálně matraci s paměťovou pěnou. Tato poloha pro spánek potřebuje matraci, která nechá ramena a boky trochu klesnout. Pěnová matrace vám bude kopírovat tyto partie a zaručí, aby byla vaše páteř přes noc správně zarovnána.

Spíte na zádech?
Většina chiropraktiků doporučuje středně pevnou matraci, která ideálně podepře a obejme vaši páteř. Tento typ spáčů vyžaduje podporu pro dolní část zad.

Spíte na břiše?
V každém případě budete potřebovat pevnou matraci, která drží vaše tělo vzhůru. Pokud byste měli měkčí matraci, může způsobovat problémy se spánkem. 

 

 

 Číst více:  

poloha-pri-spanku-vyber-matrace-ospaly-medved

Poloha při spánku a výběr matrace

 

  

 
5. Cenové možnosti 

 

Výrobci matrací poskytují skutečně široký rozsah materiálů a vlastností. Neplatí zde, že drahá matrace je pro Vás vždy ta nejlepší a zároveň, že levná matrace bude nekvalitní. Matrace, která má složitou konstrukci a nejkvalitnější materiály vyjde samozřejmě dráž. A čím vyšší matrace, tím více je potřeba materiálu, to se samozřejmě promítne i do výsledné ceny. 

Nezapomínejte, že s novou matrací strávíte každodenně několik let. Když cenu matrace promítneme do jednotlivých nocí v příštích několika letech, i dražší matrace se Vám vyplatí.

 


 Číst více:
  

ceny-matrace-ospaly-medved

Cena matrace - vyplatí se zainvestovat?

  


 
6. Nechte si poradit s konkrétní matrací od naší specialistky

Vybrali jste si matraci z naší nabídky a nejste si jisti, jestli je vhodná právě pro Vás? Není nic jednoduššího, než zavolat na naší infolinku +420 730 515 111 kde vám ochotně poradí naše specialistka.